3 onmisbare zaken in een huis voor ouderen

Gezondheid, lifestyle en sport

3 onmisbare zaken in een huis voor ouderen

Hulpmiddelen voor ouderen

Steeds meer ouderen blijven langer thuis wonen. Uit een onderzoek van het CBS kwam naar voren dat maar liefst 95% van alle 65 plussers nog thuis woont. Dit is vaak probleemloos mogelijk, maar er is een grote groep senioren die moeite heeft met de dagelijkse handelingen. Er zijn diverse hulpmiddelen voor ouderen, die je kunnen helpen om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen.

Laat een traplift installeren

Senioren die beperkingen ervaren in het dagelijks leven geven aan dat voornamelijk traplopen en zwaar huishoudelijk werk problemen oplevert. Moeiteloos de trap op- en aflopen gaat niet meer 10% van de ouderen in de leeftijdsgroep 65 tot 74 jaar. Boven de 75 jaar kan 25% van de senioren de trap niet meer op of af zonder hulp. Een traplift biedt een uitstekende oplossing als het niet mogelijk is om een gelijkvloerse woning te vinden. Deze traplift is eenvoudig te installeren en bestaat uit een stoel die op een rail wordt gemonteerd. De rails worden aan de binnen- of buitenkant van de trap vastgemaakt en de stevige motor zorgt ervoor dat de stoel je soepel naar boven of beneden brengt.

Hellingsbaan bij grote hoogteverschillen

Als je gebruik maakt van een rollator, rolstoel of scootmobiel is een hellingsbaan of drempelhulp vaak nodig om de woning te kunnen betreden of om je in de woning te bewegen. Veel woningen en gebouwen zijn nog niet goed toegankelijk voor mensen die gebruik maken van hulpmiddelen. Er zijn vaak kleine opstapjes en drempels die gemakkelijk weggewerkt kunnen worden met een drempelhulp. In het geval van een groot hoogteverschil biedt een hellingsbaan de oplossing om een rolstoelvriendelijke woning te creƫren.

Wandsteun of pakpaal

Met een wandsteun kun je bijvoorbeeld met meer zelfvertrouwen gebruik maken van de badkamer. Veel ouderen zijn bang om te vallen in de badkamer doordat het vaak glad wordt en er veel harde voorwerpen in de buurt zijn. Er zijn diverse hulpmiddelen om een val te voorkomen, zoals stickers met antislip materiaal en beugels bij het bad en de douche. Een wandsteun kan op verschillende plekken gemonteerd worden en biedt daarnaast ondersteuning bij het opstaan. Hang deze bijvoorbeeld op naast het bed. Een pakpaal werkt vergelijkbaar als een wandsteun. Het voordeel is echter dat deze steun flexibel is omdat je deze tussen de vloer en het plafond klemt. Bij bijvoorbeeld een herinrichting van het huis is het mogelijk om de paal te (laten) verplaatsen en ook is het niet nodig dat je favoriete stoel of je bed dicht bij de wand staat want de pakpaal kan overal staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *