4 tips voor veilig gebruik van een mondkapje in tijden van Corona

Gezondheid, lifestyle en sport

4 tips voor veilig gebruik van een mondkapje in tijden van Corona

Als je ons aan het begin van het jaar 2020 had verteld dat we inmiddels vrijwel allemaal een mondkapje in huis zouden hebben liggen, hadden de meesten onder ons je lachend aangekeken. Het paste niet onze samenleving. In Nederland konden we het ons niet voorstellen dat je naar buiten kon gaan en angstig zou zijn voor de gezondheid. Eind februari kwam hier plotseling heel snel verandering in. De eerste coronapatiënten werden aangetroffen in Nederland. Zelfs de grootste sceptici werden opgeschrikt. Onze wereld zal de komende tijd niet meer zijn zoals we het gewend waren. Hoe graag we ook naar het ‘oude normaal’ zouden willen, op dit moment zit dat er gewoon nog niet in.

Met de komst van het zogenaamde nieuwe normaal is er ook een nieuwe hype voor mondkapjes ontstaan. Niet alleen uit eigen overweging, maar ook omdat dit sinds 1 juni door de overheid verplicht is gesteld wanneer je reist met het openbaar vervoer of contactberoepen uitvoert. Mondkapjes kopen kan inmiddels bijna in iedere winkel of station. Toch bestaat er wel nog veel onduidelijkheid over veilig gebruik van een mondkapje. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen een mondkapje op de verkeerde wijze op- en afzetten. Hierdoor breng je echter je eigen veiligheid in gevaar en zal het mondkapje veel minder effectief werken. Daarom geven we in dit artikel 4 praktische tips.

Gebruik telkens een nieuw of gewassen mondkapje

Het is verstandig om minimaal twee mondkapjes per keer mee te nemen. Wanneer je met het openbaar vervoer reist moet je je mondkapje regelmatig vernieuwen. Zorg er daarom voor dat je het mondkapje tijdig wegdoet of wast. Gebruik altijd een nieuw mondkapje voor de heen- of terugreis. Bewaar de mondkapjes die gebruikt zijn in een afgesloten zakje en gooi deze weg of was ze voordat je ze opnieuw gebruikt. Zo voorkom je dat je in aanraking komt met bacteriën.

Desinfecteer je handen voordat je het kapje opzet

Voordat je het mondkapje opzet is het eerst belangrijk om je handen zorgvuldig te desinfecteren. Raak de binnenkant van het mondkapje niet aan wanneer je deze opzet en let er op dat je neus en mond zorgvuldig bedekt zijn.

Raak het mondkapje niet meer aan

Heb je er wel eens op gelet hoe vaak je je gezicht aanraakt? Waarschijnlijk niet. Toch is het belangrijk om hier vaker bij stil te staan. Zodra je je mondkapje hebt opgezet is het namelijk de bedoeling dat je deze niet meer aanraakt gedurende de reis. Zo voorkom je dat je bacteriën op je handen alsnog zal verspreiden. Nadat je met het openbaar vervoer hebt gereisd kan je je mondkapje verwijderen en is het belangrijk om je handen zorgvuldig te desinfecteren.

Wegwerpmondkapje of wasbaar mondkapje?

Het is verstandig om goed onderscheid te maken tussen een wegwerpmondkapje en een wasbare variant. Degene die slechts voor eenmalig gebruik worden ingezet moeten zo snel mogelijk bij het restafval worden gegooid. Maak je gebruik van een wasbaar mondkapje? Bewaar deze dan in een afgesloten zakje en was deze zo snel mogelijk op minimaal 60 graden om de bacteriën te doden.

Mondkapje virus kopen? Bestel deze dan bij een speciaalzaak en laat je informeren over de verschillende mogelijkheden. Zo beschik je altijd over de beste kwaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *