Alles wat je moet weten over kraamzorg
Kraamzorg is een vorm van zorg die voornamelijk wordt gegeven aan pasgeboren baby’s en hun moeders. Het doel van deze behandeling is om ervoor te zorgen dat de moeder en baby ondersteund worden tijdens de eerste weken na de geboorte en dat ze zich eenvoudig kunnen aanpassen met het nieuwe leven. Om je hier wat meer informatie over te verschaffen, zullen we hieronder de belangrijkste aspecten van kraamzorg nader toelichten zodat je een goed beeld hebt wat hier precies mee bedoeld wordt.
Wat is kraamzorg nu precies?
Kraamzorg is een term die wordt gegeven aan pasgeboren baby’s en hun moeders na geboorte. Het voornaamste waar naar gekeken wordt is ondersteuning voor de moeder na herstel. Daarbij wordt ook zorg en advies voor de baby gegeven en daarbij advies gegeven aan het lopen met een nieuwe baby. Ben jij benieuwd waar je allemaal nog meer rekening mee dient te houden? Dan is het zeker aan te raden om online te kijken naar de mogelijkheid.
Wie biedt deze dienst voornamelijk aan?
Kraamzorg wordt voornamelijk geleverd door speciaal opgeleide kraamverzorgers. Deze specialisten worden getraind om als professional te werk te gaan en om zorg te bieden aan pasgeboren baby’s en hun moeders. Vaak werken ze nauw samen met verloskundigen, kinderartsen en andere gezondheidsmedewerkers. Ben jij benieuwd hoe je in aanmerking komt voor een dergelijke opleiding? Raadpleeg dan het internet voor een compleet beeld hiervan.
Wat omvat kraamzorg nu precies?
Als we kijken naar de verschillende aspecten die hiervoor zijn, is het goed om te benoemen dat de volgende punten in kraamzorg worden opgenomen:
- Ondersteuning van de moeder bij het geven van bijvoorbeeld borstvoeding;
- Verzorgen van de baby;
- Periodieke controles van de gezondheid van de baby;
- Ondersteuning van de moeder bij herstel na de bevalling;
- Begeleiding en advies op het gebied van ouderschap
- Hulp bij voeding van moeder en baby
Kortom, zoals je kunt lezen helpt de professional je dat je de eerste weken goed doorkomt en geen verkeerde keuzes zult maken. Het is immers fijn als je af en toe een vraag kan stellen aan iemand.
Hoe lang duurt het?
De duur van deze zorg is erg afhankelijk van een aantal factoren van zowel de moeder als de baby. Over het algemeen duurt dit zo’n acht dagen, maar het kan verlengd worden indien dat nodig is. Hierbij is het tevens goed om te vermelden dat het belangrijk is om bij het plannen rekening te houden met de duur in het ziekenhuis en de behoeften van zowel de moeder als de baby.
Wordt deze behandeling ook vergoed?
Een van de vragen die je jezelf wellicht af kan vragen, is of dit vergoed wordt. Kraamzorg wordt in beginsel vergoed door de zorgverzekering. Het aantal uur dat vergoed wordt, is erg afhankelijk van het pakket dat je hebt met daarbij de uren die verloskundige schrijven. Het is om deze reden altijd goed om dit op voorhand te vragen. Je wilt immers niet voor financiële verrassingen komen te staan na afloop van je bevalling.