Deze soorten gehoorproblemen bestaan er

Gezondheid, lifestyle en sport

Deze soorten gehoorproblemen bestaan er

gehoorproblemen

Het ene gehoorprobleem is het andere niet

Zoals hierboven al staat zijn er verschillende soorten gehoorproblemen: gehoorproblemen waar iets aan te doen is, door bijvoorbeeld een operatie of een gehoorapparaat en gehoorproblemen waar je mee moet leren leven.

Aangeboren gehoorproblemen

Dit zijn problemen waar een baby mee geboren wordt. Oorzaken kunnen liggen bij een virusziekte bij de moeder of gebruik van bepaalde medicijnen of een slechte werking van de nieren. Ook tijdens de geboorte kunnen er problemen met het gehoor ontstaan, bijvoorbeeld bij een zware bevalling.

Tegenwoordig krijgen baby’s al enkele dagen na de geboorte een gehoortest. Als er afwijkingen worden geconstateerd zijn er vaak mogelijkheden om dit op te lossen met een gehoorapparaat of een operatie.

Belangrijk is dat een kind zo weinig mogelijk achterstand bij de spraakontwikkeling krijgt.

Leeftijdsgebonden gehoorproblemen

Bij leeftijdsgebonden gehoorproblemen kunnen de klachten erg variƫren. Zo kunnen jongeren al suizende oren hebben, maar krijgen ook steeds meer jonge senioren te maken met verslechterd gehoor. Je kan hier tevens een onderscheid maken tussen tijdelijk en permanent gehoorverlies.

Tijdelijk gehoorverlies kan ontstaan door de aanwezigheid van oorsmeer of een ontsteking. Hier hoef je geen gehoorapparaat voor aan te schaffen: De dokter kan je hiermee verder helpen door het oor uit te spuiten of medicijnen voor te schrijven.

Een verwaarloosde ontsteking kan echter wel leiden tot permanent gehoorverlies, dus ga met een verdenking van een ontsteking altijd even langs de huisarts. Eventueel kan hij of zij je doorverwijzen naar de KNO-arts.

Permanente slechthorendheid ontstaan vaak op wat hogere leeftijd door slijtage van de haarcellen en gaat geleidelijk aan. Een hoortoestel kan vaak helpen om de symptomen (gedeeltelijk) te bestrijden, niet om de oorzaak weg te nemen.

Denk hierbij aan: eenzijdige doofheid, doofheid die ontstaat door het veelvuldig blootstaan aan harde geluiden. Ook een virusziekte of een tumor kan leiden tot permanent gehoorverlies.

Of er iets aan je doofheid te doen is hangt van de oorzaak af, maar ook op welke plek in het oor de oorzaak van de doofheid zit.

Wel of geen gehoorapparaat

Ga bij klachten aan je gehoor dus altijd even naar de huisarts of een audicien. De audicien kan eenvoudig een of meerdere testen doen om te kijken of en in hoeverre er sprake is van gehoorverlies en of jouw gehoorverlies opgelost kan worden met een gehoorapparaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *