Een navelbreuk – wat nu?

Gezondheid, lifestyle en sport

Een navelbreuk – wat nu?

navelbreuk wat nu

Een arm of een been kun je breken, dat weet iedereen. Maar wist je ook dat je ook een breuk op kunt lopen in je navel? Het klinkt gek, maar het komt vaker voor dan je denkt. Een navelbreuk is alleen een heel ander type breuk dan een arm- of een beenbreuk. In deze blog lees je alles over wat je moet doen bij een navelbreuk.

Wat is nou een navelbreuk?

De definitie van een navelbreuk is als volgt: een uitstulping van het buikvlies rondom je navel. Heb je een zwakke plek in je buikwand, dan kan daaruit een navelbreuk ontstaan. Dit komt doordat een bepaald stuk van je darmen door de verzwakking naar buiten wil, wat zorgt voor een uitstulping. Het is mogelijk dat een navelbreuk aangeboren is. Dit komt voor bij ongeveer 15 procent van de baby’s. In het grootste deel van deze gevallen gaat de breuk echter vanzelf weer weg.

Hoe ontstaan navelbreuken bij volwassenen?

Naast aangeboren navelbreuken kunnen ze ook ontstaan bij volwassen mensen. Dit gebeurt vooral bij mensen met overgewicht, vrouwen die zwanger zijn, mensen die zware fysieke arbeid verrichten, of mensen die veelvuldig hoesten. In al deze situaties wordt de buikwand namelijk langdurig opgerekt.

Symptomen

Een navelbreuk kun je niet altijd even goed zien. In de meeste gevallen herken je ze door een uitstulping of zwelling bij je navel. Ook kun je pijn hebben rondom je navel. Vaak gaat dit om een zeurderig of branderig gevoel.

Wat te doen tegen een navelbreuk

Zijn de beschreven symptomen voor jou herkenbaar, dan kun je verschillende dingen doen. In de ergste gevallen is opereren noodzakelijk. Heb je last van hevige pijnscheuten of raakt je darm bekneld, dan is een operatie de beste oplossing. Is dit niet het geval, dan is een navelbreukband een goede oplossing.

Waarom een navelbreukband?

Navelbreukbanden bieden ondersteuning bij de meeste navelbreuken, of ze nou net ontstaan zijn of al verder ontwikkeld zijn. Een navelbreukband is voorzien van een drukkussentje. Dit kussentje biedt gerichte compressie en zorgt voor minder pijn en een sneller herstel.

Heb je de indruk dat je een navelbreuk hebt opgelopen, ga dan vooral eerst naar de huisarts. Hij kan je adviseren welke maatregelen voor jouw situatie het beste zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *