Handige hulpmiddelen voor in huis

Gezondheid, lifestyle en sport

Handige hulpmiddelen voor in huis


Voor mensen is het vaak lastig toe te geven dat ze iets aan hun leven moeten veranderen, zeker als het een resultaat is van ouderdom. Mensen die niet meer goed kunnen zien, moeten wennen aan het idee om een leesbril of gewoon een bril aan te schaffen. Mensen die niet meer goed te been zijn, moeten wennen aan het idee om loophulpmiddelen aan te schaffen. En mensen die niet meer goed zelfstandig kunnen wonen, kunnen soms beter wat hulpmiddelen aanschaffen om hierbij te helpen. Deze hulpmiddelen voor in huis, zoals een sta op stoel, kunnen al het verschil maken om je thuissituatie wat makkelijker te maken. Hier hebben we er een paar op een rijtje.

Voorkom rugklachten met sta-op-stoelen

Een van de nadelen van ouderdom is toegenomen klachten op elk front. Je benen zijn niet meer wat ze waren, je gezicht is niet meer wat het was en ook je rug is niet meer zoals voorheen. Veel ouderen hebben last van zit- en rugklachten. Dit komt onder andere naar voren wanneer ze moeten opstaan uit bed of moeten opstaan uit hun stoel. Hiervoor is een sta-op-stoel een perfecte oplossing, omdat het speciaal gemaakt is om dit te voorkomen. Sta-op-stoelen zijn gemaakt om specifiek voor jouw lichaam de perfecte houding aan te nemen, wat grote voordelen heeft voor de gezondheid van ouderen. Sta-op-stoelen kun je aanschaffen bij diensten zoals Meubelzorg of de Vegro.

Drempelhulpen om vallen te voorkomen

Minder goed kunnen lopen is ook een van de nadelen van ouderdom. Er zijn verschillende loophulpmiddelen voor ouderen die niet meer goed te been zijn. Deze variëren van bijvoorbeeld een wandelstok bij mildere klachten, tot looprekken, rollators of ook rolstoelen. Een nadeel van deze hulpmiddelen, is echter dat het minder makkelijk is om over drempels en opstapjes te te gaan. Hierbij kunnen drempelhulpen een groot verschil maken. Een drempelhulp kun je aanbrengen op drempels en opstapjes rond je huis, zodat je makkelijk van de ene naar de andere ruimte kunt gaan zonder veel moeite te doen met je bijvoorbeeld rollator optillen.

Hulpmiddelen voor verslechterd zien

Slecht zicht is iets waar beslist niet alleen ouderen mee te kampen hebben. Zo krijgen veel mensen al op relatief jonge leeftijd last van slechter zicht, vooral op een kleine afstand, waardoor een leesbril soms erg handig kan zijn. Slechtziendheid is echter een specifieke beperking die erger is dan simpelweg slecht zien. Zo is soms de scherpte van het zicht lager of hebben mensen last van lichtinval. Dit komt voor bij mensen bij wie een bril geen mogelijk hulpmiddel meer is om beter te zien, wat vaak het geval is bij ouderen. Hierdoor zijn overige spullen, zoals speciale lampen en klokken een mogelijk hulpmiddel.

Verschillende soorten van keukenhulpmiddelen

Een andere plek waar mensen soms gebruik kunnen maken van extra hulpmiddelen is in de keuken. Ook andere spullen gerelateerd aan de keuken kunnen soms een extra ‘update’ gebruiken om gebruiksvriendelijker te zijn voor ouderen. Zo is het soms lastig om een maaltijd te eten met gewoon bestek omdat je relatief veel druk moet zetten. Hiervoor kan ergonomisch bestek, dat zich aanpast aan de vorm van je handen, een oplossing zijn. Een andere optie zijn speciale snijplanken die ervoor gemaakt zijn om gebruikt te kunnen worden met één hand, wat erg handig uit kan komen voor ouderen die zich vast moeten houden tijdens het snijden bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *