Het belang van sterke spieren

Gezondheid, lifestyle en sport

Het belang van sterke spieren

Hoewel vaak gedacht wordt dat het niet meer is dan de motor van het lichaam, spelen onze spieren een vitale rol in onze algemene gezondheid en welzijn. Ze geven ons niet alleen de kracht om onze dagelijkse dingen te kunnen doen, maar helpen ons ook te beschermen tegen blessures, de juiste houding aan te nemen en zelfs onze stofwisseling te reguleren. Kortom, ze zijn verdomd belangrijk! Hier zijn slechts enkele van de vele redenen waarom we allemaal zouden moeten trainen om onze spieren sterk te houden.

Kleinere kans op blessures

Sterke spieren dienen als steun voor onze botten en helpen ons te beschermen tegen vallen en andere ongelukken. Als je bijvoorbeeld struikelt en je voet onhandig neerkomt, zijn het de spieren in je kuiten die helpen voorkomen dat je enkel verzwikt. Ook als je tijdens het skiën of skateboarden een val maakt, helpen de sterke spieren in je benen te voorkomen dat je knieën te ver doorbuigen. Dus als je het risico op een blessure wilt verminderen, dan is krachttraining voor vrouwen en natuurlijk ook mannen ontzettend belangrijk.

Verbetert je lichaamshouding

Een slechte houding ziet er niet alleen vreemd uit, maar kan ook leiden tot een hele reeks gezondheidsproblemen, waaronder pijn in de onderrug, schouders en nek. Dit komt doordat zwakke spieren ervoor zorgen dat onze gewrichten niet meer in lijn liggen, waardoor ze onnodig worden belast. Door de spieren te versterken die onze wervelkolom ondersteunen (namelijk de buik- en onderrugspieren), kunnen we onze houding verbeteren en de pijn verlichten die het gevolg is van een slechte uitlijning. In meerdere opzichten dus een absolute aanrader!

Je valt er door af

Krachttraining en afvallen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dit komt namelijk dat spieren veel meer calorieën verbranden in rust. Je kunt je dus wel voorstellen wat er gebeurt op het moment dat je je spieren flink traint. Doordat je spieren groeien, zullen ze steeds meer voedingsstoffen nodig hebben om te kunnen  blijven zoals ze zijn. Je kunt er dan voor kiezen om meer te gaan eten, maar juist ook iets minder. Op deze manier gebruikt je lichaam eerst de reserves. Wel is het belangrij om voldoende te eten. Doe je dit namelijk niet, dan loop je het risico dat je spieren in kracht en dus ook omvang zullen afnemen. Dit leidt er niet alleen toe dat je een stuk minder kracht hebt, maar dat ze ook veel minder volume hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *