Hoe moet je je gebit goed verzorgen?

Gezondheid, lifestyle en sport

Hoe moet je je gebit goed verzorgen?

edereen herkent het wel: je komt net aan bij de halfjaarlijkse tandartsafspraak, hebt thuis al twee minuten goed gepoetst en hoort dan dat het toch niet goed genoeg is. Wellicht heb je te veel tandplak, voorspelt hij wat gaatjes of is je gebit algemeen niet goed verzorgd, het is altijd vervelend nieuws. Gebitsverzorging is dan ook iets wat niet onderschat moet worden: het vergt vrij wat discipline om goed te gebeuren. Het is niet genoeg om alleen tandenstokers te gebruiken na een maaltijd: flossen hoort bijvoorbeeld echt een routine te worden. En dit is vaak het punt. Wanneer je een routine van alle volgende punten hebt gemaakt, zal het al een stuk makkelijker worden.

Flos je tanden vaak

De meeste mensen zijn bekend met het feit dat vaak je tanden poetsen essentieel is voor een goed en gezond gebit. Twee keer per dag twee minuten is de standaard, al zou dit eigenlijk ook wel wat langer en grondiger mogen vaak. Maar een andere activiteit die veel mensen snel onder de radar schuiven, is flossen. Zo flossen de meeste mensen vaak eens in de zoveel tijd of helemaal niet. De waarheid is dat tanden poetsen ervoor zorgt dat je tanden op het oppervlak gezond zijn en goed zijn schoongemaakt, terwijl de stukken tussen je tanden vaak onaangeraakt blijven. In plaats van flosdraad kan je bijvoorbeeld ook tepe ragers gebruiken.

Poetsen, poetsen en nog eens poetsen

Het is het standaardadvies geweest van tandartsen en mondhygiënisten voor decennia, maar blijft krachtig staan: poets zoveel mogelijk je tanden. Door je tanden te poetsen, haal je bacteriën en nablijvenden etensresten weg. Deze resten zouden een slecht effect kunnen hebben op je tanden en de rest van je gebit, waardoor het belangrijk is om ze hier niet te lang te laten zitten. Door minimaal twee keer per dag je tanden te poetsen kun je dit voorkomen. Hierbij komen nog een paar dingen kijken. Overweeg bijvoorbeeld een elektrische tandenborstel: deze doet het werk vaak beter dan een ouderwetse. Ook is tongreiniging en mondspoeling erg belangrijk.

Denk aan gezonde eetgewoonten

In plaats van te denken aan het oplossen van het probleem van een ongezond gebit, is het wellicht wijs om een stapje terug te zetten en te kijken naar waar een ongezond gebit vaak begint. Ongezonde eetpatronen zijn de belangrijkste factor voor gaatjes en tandplak. Hoe meer suikers je eet, des te meer je zult moeten poetsen en flossen. De belangrijkste oplossing hiervoor is om standaard momenten op de dag te introduceren waarop je eet. Hierdoor krijgt je gebit tussen de tijd door om te herstellen, waardoor de kans kleiner is dat gaatjes en tandplak ontstaan. Ook een mindering van het eten van zuren en suikers helpt.

Wees voorzichtig met medicijnen

Als je jezelf hebt aangeleerd om goed en veel te poetsen, goed te flossen en een gezond eetpatroon hebt aangenomen, zijn er nog een paar dingen om op te letten. Het belangrijkste van alles is om voorzichtig te zijn met medicijnen. Een van de meest voorkomende bijwerkingen van medicijnen is dat het de speekselproductie in je mond afneemt. Dit is een probleem, omdat dit speeksel van essentieel belang is om je mond te reinigen. Een paar manieren om het te voorkomen is door bijvoorbeeld kauwgom te kauwen, wat de speekselproductie bevordert. Denk ook aan mondreiniging en mondspoelingen. Met deze tips wordt de volgende afspraak bij de tandarts zeker weten een stuk beter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *