Hoe werkt dry-needling bij de fysiotherapeut ?

Gezondheid, lifestyle en sport

Hoe werkt dry-needling bij de fysiotherapeut ?

Deze behandelvorm is overgewaaid uit Canada en is relatief nieuw. Met dry needling wordt als ware spier ontspanning opgewekt door met een naald in de spiertjes te prikken. Door de lokale prikkeling raken de spiertjes vermoeid en spannen niet meer aan. Verder is de vorm puur zonder vloeistof en met een compleet droge naald. Er komen geen chemische processen aan van te pas. Het is een ander soort techniek dan accu-punctuur. Wel lijkt het erop doordat er met een zelfde soort naald wordt geprikt. Er wordt in de reguliere fysiotherapie gebruik gemaakt van dry needling.

Triggerpoints

De naam zegt het al. Met een droge naald worden de spiertjes getriggerd. De spierknoop kan zowel pijn op lokaal vlak als op afstand teweeg brengen. De behandeling wordt voornamelijk toegepast bij myogene pijnen in het lichaam. De spierspanning zwakt af door het aanprikken van de spierknoop en deze als ware wat te verlammen. Hierdoor nemen dus ook de pijnklachten af. Als de klachten langdurig van aard zijn weten we dat het vaak om meer spieren gaat. Ook grootschalige klachten kunnen worden aangeprikt door elke spier mee te pakken die erbij is betrokken.

Welke klachten kunnen de triggerpoints teweeg brengen?

Voornamelijk hebben mensen last van pijnlijke en stijve spieren bij triggerpoints in de spierknoop. Soms worden bewegingen beperkt door gewrichten die stijf en pijnlijk zijn. Ook kan er krachtverlies optreden met triggerpoints. Verder kan lopen of bewegen moeilijk gaan omdat men de pijn probeert te ontwijken. De pijn kan uitstralen en slapende vingers, handen, voeten en tintellingen teweeg brengen. Ook kunnen duizeligheid en hoofdpijn optreden afhankelijk van de plaats.

Gevoeligheid van de naaldjes

De behandeling is vrijwel gevoelloos. De naalden zullen geen pijn doen. De naald wekt een korte spierspanning op waarna deze direct weer ontspant. Het kan een klein dof kramp gevoel geven in de spier. Je voelt het even vanwege de korte duur. Maar daarna zul je de spier direct makkelijker kunnen bewegen. Ook kun je na de behandeling even last krijgen van flinke spierpijn of een zwaar gevoel. Door goed te bewegen zal deze pijn weer af gaan nemen.

Voor welke aandoeningen is dry-needling zeer geschikt?

De techniek helpt goed voor sportblessures, RSI, hernia achtige klachten, kaakklachten, hoofdpijn, slapeloosheid, onverklaarbare pijnen en rugklachten. Vaak zullen de klachten sterk afnemen na de behandeling. Bij zwangerschap, koorts en pacemakers is de behandeling niet aan te raden.

Vergoeding

Dry-needling wordt bij de ene zorgverzekering wel vergoed en bij de andere soms niet. Check goed de aangesloten fysiotherapeut en verzekeringsvoorwaarden. Je kunt het beste contact opnemen met de zorgverzekeraar om te vragen of je een vergoeding krijgt, en hoe hoog de jaarlijkse vergoeding is voor deze behandeling.

Bron: Maxfysiotherapie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *