Hoe zorgen we ervoor dat ouderen minder vaak vallen?

Gezondheid, lifestyle en sport

Hoe zorgen we ervoor dat ouderen minder vaak vallen?

ouderen minder vallen

We staan er misschien niet zo vaak bij stil, maar de cijfers zeggen genoeg: bijna een derde van de nog zelfstandig wonende 65-plussers valt minstens één keer per jaar. Voor bewoners van verzorgings- en verpleeghuizen is dit zelfs de helft. Bovendien stijgt het aantal ouderen dat jaarlijks op de eerste hulp beland na een val flink. En als klap op de vuurpijl overlijden er iedere dag 9 ouderen als gevolg van een val.

Dit zijn schrikbarende cijfers die in Nederland vrij onderbelicht blijven. Maar het is duidelijk dat er wat moet worden gedaan om deze incidenten te voorkomen. Dus wat kun je als oudere of als kind van een 65-plusser doen om vallen te voorkomen? In dit artikel lees je een aantal tips.

Oorzaken van vallen

Er zijn verschillende oorzaken waarom mensen vaker vallen naarmate ze ouder worden. Op de meeste gevallen zijn meerdere hiervan van toepassing. Ten eerste zijn er lichamelijke en geestelijke oorzaken. Je kunt hierbij denken aan duizeligheid, een verstoord evenwichtsorgaan, dementie, Parkinson, artrose, et cetera. Daarnaast zijn er nog externe factoren, bijvoorbeeld medicijngebruik of loophulpmiddelen en meubels waarover je kunt struikelen.

Gevolgen van vallen

De gevolgen van vallen kunnen groot zijn. In één op de tien gevallen resulteert het in ernstig lichamelijk letsel. Maar de gevolgen zijn vaak ook geestelijk van aard. Bij een derde van de slachtoffers is er nadien sprake van angst om te vallen of zelfs maar om te lopen. En dit kan weer leiden tot eenzaamheid, een sociaal isolement en dus een kwalitatief minder leven.

Zo voorkom je dat je valt

Hoe beter je conditie is, hoe kleiner de kans is dat je valt. Het is daarom verstandig om altijd goed in beweging te blijven. Op die manier houd je je spieren en gewrichten in goede staat. Ga dus eens wandelen of fietsen in plaats van autorijden of neem eens de trap in plaats van de lift.

Hulpmiddelen die vallen voorkomen

Gelukkig zijn er een heleboel hulpmiddelen op de markt die je helpen om vallen te voorkomen. Bij alle dingen die je dagelijks doet is er wel een geschikt hulpmiddel beschikbaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van een hoog-laag-bed waarmee je makkelijker je bed uit kunt stappen? Voor de sanitaire stop kunnen toiletstoelen, toiletverhogers of toiletbeugels zeer goed van pas komen om makkelijker van het toilet af te komen. En voor onder de douche zijn douchekrukken en –stoelen erg handig. Tot slot zijn een rollator en drempelhulpen aanraders om veilig door je woning te manoeuvreren.

Vallen hoort er helaas een beetje bij als je oud wordt, maar met de juiste hulpmiddelen kun je een boel narigheid voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *