Hulp zoeken bij psychische problemen

Gezondheid, lifestyle en sport

Hulp zoeken bij psychische problemen

Sommige mensen vinden het lastig om aan de bel te trekken wanneer ze zich mentaal niet helemaal goed voelen. We zijn echter een stijgende lijn op dit gebied, vooral bij jongeren. Steeds meer jongeren hebben op jongere leeftijd last van verschillende psychische klachten. Hulp zoeken bij psychische klachten is daarom belangrijk. Vooral wanneer je er al een langere tijd mee rond loopt, omdat het met de tijd steeds erger kan worden.

Wat verstaan we onder psychische klachten?

Psychische klachten zijn klachten die vooral te maken hebben met gevoelens die van binnen af komen. Je kunt hierbij denken aan emoties of gevoelens, gedachten of gedrag. Je kan je bijvoorbeeld verdrietig voelen, je alleen voelen, angstig en daarnaast ook moe. Dit kan bijvoorbeeld komen als je je erg veel zorgen maakt over zaken of steeds bezig bent met negatieve dingen die je kunnen gebeuren. Het kan zelf zo zijn dat je er lichamelijke klachten bij krijgt. Omdat dit ervoor kan zorgen dat je je dagelijkse leven niet meer kunt leiden, is het belangrijk om hulp te zoeken wanneer u hier last van heeft.

Wat kun je zelf doen

Hulp zoeken is iets wat zeker aangeraden wordt, maar er zijn ook dingen die je zelf al kunt doen. Denk bijvoorbeeld aan meditatie of yoga. Dit zijn actieve bezigheden die je lichaam en geest tot rust kunnen laten komen. Ook kun je in bijvoorbeeld angstige situaties rustgevende muziek opzetten of afleiding zoeken. Een wandeling buiten in de frisse lucht kan wonderen doen! Toch kunnen deze dingen vaak niet de onderliggende problemen boven water halen. Ga daarom langs je huisarts om meerdere opties te bespreken.

Naar een professional

De eerste ‘professional’ die je spreekt zal je huisarts zijn. Vaak is het zo dat je doorverwezen wordt naar een praktijkondersteuner, zoals een psycholoog, therapeut, of psychiater. Deze professionals zullen je het beste kunnen helpen als je echt last ondervind van psychische klachten.

Het is helemaal niet gek om hulp te zoeken als je ergens last van hebt. Je gaat ook naar het ziekenhuis als je bijvoorbeeld een gebroken been hebt, dus waarom niet als je last hebt van andere klachten? Blijf daarom altijd om jezelf denken en zet zowel je psychische als fysieke gezondheid altijd voorop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *