Waarom je in de zomer altijd een zonnebril moet dragen

Gezondheid, lifestyle en sport

Waarom je in de zomer altijd een zonnebril moet dragen

zonnebril

In de zomer zie je veel mensen met een zonnebril lopen. Er zijn echter ook mensen die nooit een zonnebril dragen. In dit artikel leggen wij uit waarom deze mensen dat eigenlijk wél zouden moeten doen! 

UV-straling

In veel zonnebrillen zit een UV-filter. Deze beschermt je ogen tegen UV-straling die in zonlicht zit. Nu denk je misschien; “mijn ogen kunnen toch niet verbranden?” Maar je ogen kunnen wel degelijk ernstige schade oplopen door de zon. Zo kan er op korte termijn een oppervlakkige beschadiging opgelopen worden. Op de lange termijn kan UV-straling zelfs zorgen voor schade aan je hoornvlies, netvlies en ooglens! Dit kan tevens oogziektes versnellen zoals staar.

Het UV-filter in zonnebrillen is dus erg belangrijk. Niet alle zonnebrillen hebben echter een UV-filter, vooral de goedkopere vaak niet. Zorg dus altijd dat je een zonnebril koopt die wél een UV-filter bevat, ook al kost deze wat meer geld. Goede ogen zijn tenslotte onbetaalbaar!

Sommige mensen dragen enkel een zonnebril bij extreem felle zon, zoals op vakantie in Spanje. Echter kan ook in Nederland de UV-straling schadelijk zijn voor je ogen. UV-straling heeft namelijk niks te maken met temperatuur, maar met de hoeveelheid ozon in de lucht en de hoogte van de zon. Ook wanneer je niet direct in de zon kijkt, kunnen je ogen beschadigd raken door UV-straling. UV weerkaatst namelijk op zaken als zand en water! Zorg er dus voor dat je altijd je zonnebril meeneemt als je een dagje naar het strand gaat, ook als je van plan bent in de schaduw te blijven of als het niet super warm is.  

Andere voordelen

Het belangrijkste voordeel van een zonnebril is toch wel de bovenstaande. Echter zijn er nog veel meer voordelen van een zonnebril! Zo is het simpelweg irritant als je in de zon moet kijken, en ziet een zonnebril er gewoon hartstikke stoer uit! 

Zonnebril op sterkte

Draag je doorgaans een normale bril? Dan is dat nog steeds geen excuus om geen zonnebril te dragen. Je kunt namelijk een zonnebril op sterkte van B-optics kopen. Zo kun je in de zomer op een veilige manier naar het strand, terwijl je nog steeds kunt genieten van het mooie uitzicht. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *