Wanneer heb je extra eiwitten nodig?

Gezondheid, lifestyle en sport

Wanneer heb je extra eiwitten nodig?

Eiwit is een belangrijke voedingsstof die je nodig hebt voor je lichaam. Als het goed is, krijg je genoeg eiwitten binnen op een dag door je normale voeding. Toch kan het soms beter voor je zijn om extra eiwitten binnen te krijgen. Ben je benieuwd wanneer je extra eiwitten nodig hebt? Lees dan snel verder om te kijken of jij misschien meer eiwitten nodig hebt. 

Informatie over eiwitten

Misschien is het handig om te beginnen met een uitleg over eiwitten zelf. Ieder lichaam heeft genoeg eiwitten nodig. Je kan eiwitten namelijk zien als een voedingsstof voor je lichaam. Veel mensen vergeten dat eiwitten die functie hebben. De meeste mensen denken bij voedingsstoffen alleen aan koolhydraten en vet, maar eiwitten vallen er dus ook onder. 

Eiwitten zijn in verschillende producten terug te vinden. Eiwitten zijn hiernaast te onderscheiden in plantaardige en dierlijke bronnen. Bij plantaardige bronnen kan je denken aan brood of noten. Onder andere kaas, vlees en melk vallen onder de dierlijke bronnen. Iedereen moet genoeg eiwitten binnenkrijgen zodat het lichaam goed kan functioneren. Soms kan het alleen een goed idee zijn om extra eiwitten te consumeren. 

Diverse groepen

Het is niet heel gek, maar voor kinderen is het belangrijk dat zij misschien net iets meer eiwitten binnenkrijgen. Kinderen zijn namelijk nog klein en jong. Kinderen moeten nog groeien en daar kunnen eiwitten bij helpen. Naast kinderen hebben ouderen ook net iets meer eiwitten nodig. Het lichaam wordt namelijk zwakker naarmate je ouder wordt. Het is daarom belangrijk dat ouderen goed eiwitten blijven eten om zo sterk mogelijk te blijven. 

Voor vegetariërs en veganisten is het ook belangrijk dat zij net iets meer eiwitten binnenkrijgen. Eiwitten krijg je dus binnen door plantaardige en dierlijke eiwitten te consumeren. Bij deze groepen worden er geen dierlijke eiwitten geconsumeerd waardoor het lichaam niet alle eiwitten op dat gebied binnenkrijgt. Daarom is het belangrijk dat je niet maar één soort van de plantaardige eiwitten eet, maar dat je voor veel variatie zorgt. Zo kan je ervoor zorgen dat je alsnog genoeg eiwitten eet en kan je lichaam goed blijven functioneren. 

Sporters 

Ben je een hele fanatieke sporter en doe je bijvoorbeeld aan krachttraining? Dan kan extra eiwit voor jou belangrijk zijn. Wanneer je erg intensief sport, kan het zijn dat er kleine scheurtjes in je spieren komen. Die scheurtjes moeten kunnen herstellen zodat je minder pijn hebt. Eiwitten kunnen helpen met het herstel van je spieren en het opbouwen van je spieren. 

Doe je aan trainen omdat je graag zou willen afvallen? Dan kan je daar eiwit voor gebruiken.  Eiwitten zorgen er namelijk voor dat je spijsvertering sneller werkt. Eiwitten vullen over het algemeen ook goed waardoor je minder snel trek hebt en dus minder snel weer iets gaat eten. Caseine eiwit valt onder langzame eiwitten. Het eiwit wordt dan gedurende de hele dag in kleine hoeveelheden opgenomen door de spieren. Je spieren krijgen dan dus de hele tijd een beetje eiwit. Om die reden is caseïne eiwit populair bij sporters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *