Wat ga jij doen vandaag?

Gezondheid, lifestyle en sport

Wat ga jij doen vandaag?

Hoe ziet jouw dag er vandaag uit? Is het een drukke dag vol met werkafspraken of heb je misschien wel lekker veel vrije tijd voor jezelf? Misschien ga je een dagje naar het museum of lekker winkelen op zoek naar een toffe nieuwe outfit. Of een dagje thuis op de bank en misschien eens aan die nieuwe hobby beginnen. Dat heb je jezelf al zo lang voorgenomen, maar het komt er nooit echt van door de drukte van de dagen.

Heb je jezelf weleens gerealiseerd hoe fijn het is dat je jouw dagen zelf kunt invullen? Natuurlijk is het vaak nodig om een baan te hebben, zodat je inkomsten hebt om de huur en de verzekeringen van te betalen. Maar jij kiest in overleg met je baas op welke momenten je werkt en welke momenten je dus vrij hebt om zelf in te vullen met wat je leuk vindt.

Niet iedereen is zo zelfstandig

Zo vanzelfsprekend als het voor jou is om je dagen zelf in te plannen, zo vanzelfsprekend is het niet voor iedereen. Er zijn een heleboel mensen die één of meerdere keren per dag naar de dagbesteding gaan omdat ze hulp en extra begeleiding nodig hebben. Voor deze mensen wordt de invulling van hun dagen vaak voor ze bepaald. Grotendeels ook omdat ze het zelf simpelweg niet kunnen. Dus afhankelijk van de weekplanning bij de dagbesteding zullen ze tijd besteden aan muziek, knutselen, of wat er dan ook bedacht is door de begeleiders. Heel handig dat er op deze manier structuur geboden kan worden aan de cliënten en rust geboden kan worden aan de mantelzorgers die op deze manier ook een dag voor zichzelf kunnen plannen.

Er is ook een middenweg

Net als bij alles is er ook hier een middenweg te bedenken. Soms heeft iemand wel wat hulp, houvast of structuur nodig, maar is de dagbesteding toch niet het best passend. Omdat ze het eigenlijk wel zelf kunnen, zolang iemand ze maar een duwtje in de rug geeft of de juiste richting op wijst. In zo’n geval is ambulante begeleiding misschien wel de best passende oplossing. Iemand die meedenkt als je het zelf even niet meer weet. Iemand die je helpt als je graag naar het museum wilt, maar even niet goed weet hoe je dat gaat regelen. Een soort extern geheugen vol met gebruiksaanwijzingen. Ontzettend handig om in te zetten wanneer dit het hardst nodig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *