Wat je nog niet wist over paranoten

Gezondheid, lifestyle en sport

Wat je nog niet wist over paranoten

Paranoten zijn heerlijk om te eten als tussendoortje én ze bevatten gezonde eigenschappen die goed zijn voor ons lichaam. Ze kunnen los gegeten worden of je haalt ze uit een notenmix. Toch zijn er wel een aantal dingen die je zou moeten weten over deze noot. Wil jij paranoten kopen? Dan ben je na het lezen van dit artikel good to go!


De paranoot: wat is dat eigenlijk?


Misschien herken je de paranoot ook wel aan de bijnaam de ‘Brazil Nut’. De paranoten komen uit Brazilië waar ze de noot castanha-do-para noemen, wat betekent dat de noten uit Para komen. Ze groeien dus voornamelijk in deze streek, maar tegenwoordig ook in het Amazonegebied omdat ze veel water nodig hebben. De boom waaraan deze lekkere noten groeien kunnen wel 40 tot 60 meter zijn. In de boom hangen vruchten waar ongeveer 10 tot 25 zaden met een harde barst in zitten. Zo kun je de paranoten herkennen!


Waarom paranoten


De voedingsstoffen van de paranoot zijn belangrijk voor ons lichaam omdat ze vol gezonde vetten, vitaminen en mineralen zitten. Ook bevatten ze ijzer, koper, eiwitten en zink. Probeer dus zeker om een handje chips eens te vervangen voor een handje paranoten. Ze helpen je huid beschermen tegen UV-licht en bevorderen je weerstand. Dit komt omdat er selenium in de noten zit. Let wel op, dat je nooit meer dan 5 paranoten per dag eet. Te veel seleen is namelijk ook niet goed! Dit kan namelijk leiden tot jeuk, vermoeidheid en haaruitval. Daarom is het van belang om niet meer dan 300 mcg per dag binnen te krijgen.


Goede toevoeging aan je eetpatroon


Paranoten kun je op verschillende manieren laten terugkomen in gerechten. De smaak is namelijk een beetje vergelijkbaar met kokos en aards. Zo kun je ze zeker gebruiken in brood, koekjes, cake en taarten. Dit is lekker omdat paranoten een rijke smaak hebben. Of voeg eens toe aan jouw favoriete ontbijtje met wat andere noten en/of fruit! Lekker in een bakje kwark of yoghurt. Paranoten bevatten veel selenium, wat zeker voor vegetariërs een voordeel is.Met een handje vol paranoten krijg je al je dagelijkse hoeveelheid selenium binnen. Ook als je een actieve levensstijl hebt en van sporten houdt, zou je zeker paranoten in je menu moeten verwerken. Een hoog concentratie selenium helpt bijvoorbeeld bij spierherstel. Ook zit er Fosfor in de noot wat weer bijdraagt aan onderhoud van sterke botten en tanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *