Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

Gezondheid, lifestyle en sport

Wat kan de fysiotherapeut voor je betekenen?

Tegenwoordig kun je zonder verwijzing van de arts of specialist al terecht bij de fysiotherapeut. Dat maakt de drempel een stuk lager. Een fysiotherapeut kan je helpen bij spier- en gewrichtsklachten, bij blessures en bij andere klachten die je ondervindt bij het bewegen. Naast behandelingen, kan de fysiotherapeut je ook goed adviseren bij het sporten bijvoorbeeld of wanneer je zwanger bent en in conditie wilt blijven. Een fysiotherapeut wordt eerst opgeleid tot algemeen fysiotherapeut. Als algemeen fysiotherapeut heeft hij een goede kennis van het gehele lichaam. Je kunt dan ook met de meeste klachten bij deze fysio terecht. Soms zijn de klachten wat meer specifiek. Daarom zijn er verschillende specialisaties binnen de fysiotherapie. Hiervoor zijn verschillende (Master) studies die de fysiotherapeut kan volgen.

Met je klachten naar de juiste specialist

Er zijn verschillende specialisaties. Bij Fysiotherapiepraktijk SKS Assen kun je bijvoorbeeld terecht bij de bekkenfysiotherapeut, sportfysiotherapeut en manueel therapeut. Maar er lopen nog veel meer gediplomeerde specialisten rond met elk hun eigen specifieke vakkennis. Zo kun je er met al je klachten terecht. Hieronder enkele veel voorkomende klachten uitgewerkt:

Manuele therapie bij onder andere rugklachten

De meest voorkomende klacht die de fysiotherapeut hoort, is toch wel rugpijn. Rugpijn ontstaat vaak door het langdurig aannemen van een verkeerde houding. Mensen met een zittend beroep of juist een zwaar lichamelijk beroep kunnen last van hun rug krijgen. De manueel therapeut helpt je dan door manipulatie in combinatie met andere behandelingen met deze klacht.

Bekkenklachten? Bezoek de bekkenfysiotherapeut

Een bekkenfysiotherapeut is speciaal opgeleid om klachten rondom het bekken te behandelen. Dat kan urineverlies zijn, erectieproblemen, maar ook bekkeninstabiliteit na zwangerschap. De bekkenfysiotherapeut is er voor mannen, vrouwen en kinderen.

Specifieke sportblessure opgelopen? De sportfysio staat voor je klaar

Voor behandelingen van sportblessures, zoals herstel na een kruisbandoperatie, ben je bij de sportfysiotherapeut in goede handen. Na de opleiding tot algemeen fysiotherapeut heeft de sportfysio zich verder verdiept in blessures en aandoeningen gerelateerd aan sporten. Ook kan hij je begeleiden en adviseren bij topsport of sporten op hoog niveau.    

Conditieopbouw na kanker bij de oncologiefysiotherapeut

Kanker is een vervelende ziekte waar gelukkig steeds meer mensen van genezen. Conditieopbouw kan een belangrijk doel zijn na het ziekbed. Met de oncologiefysiotherapeut kun je hiermee aan de slag gaan. Ook tijdens de verschillende fasen van kanker, kan deze specialist ingeschakeld worden. Het doel van de behandelingen zal dan uiteraard verschillen.

Overige specialisaties

Naast de genoemde specialisaties zijn er ook nog de volgende specialismen. Zo kun je eigenlijk met elke klacht wel bij een goede specialist terecht:

  • Kinderfysiotherapeut
  • Bedrijfs of arbeidsfysiotherapeut
  • Geriatriefysiotherapeut
  • De hart-, vaat- en longfysiotherapeut
  • De orofaciaal (kaak)fysiotherapeut
  • Psychosomatisch fysiotherapeut
  • Oedeemfysiotherapeut
  • Revalidatie fysiotherapeut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *