Zo herstel jij het snelst na je operatie

Gezondheid, lifestyle en sport

Zo herstel jij het snelst na je operatie

herstel

Welke operatie je ook gehad hebt, na afloop duurt het even tot je helemaal hersteld bent. Dat herstelproces duurt bij de een misschien een dag of twee, bij de ander weken tot zelfs maanden. Toch zijn er bij elke soort herstel dezelfde tips die bruikbaar zijn. Het is immers bij iedereen zo: je wil het liefst zo snel mogelijk herstellen. En dat doe je zo.

Veel, maar dan ook echt veel rust

De arts heeft het waarschijnlijk ook gezegd, maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden. Neem veel rust. Wees niet eigenwijs en ga niet lopen op je net geopereerde knie, ook al lijkt het beter te gaan. Til geen zware dingen met de elleboog die je eigenlijk niet mag gebruiken. Wil je spoedig herstellen? Het nemen van rust is eigenlijk bijna het enige ding waarmee je invloed hebt op je herstel. Wees dus niet eigenwijs en maak lekker gebruik van de situatie. Netflix aan, eten en drinken erbij, warm dekentje en go.

Doe wat de arts je heeft gezegd

Misschien moet je van de arts wel drie weken lang een elleboogbrace dragen, of mag je een maand lang alleen op krukken lopen. Misschien heb je daar geen zin in, en denk je na een week ‘het kan ook wel zonder die brace’ of ‘ik kan ook prima lopen zonder die krukken’. Heel leuk, maar voor je herstel is dit erg ongunstig. De arts is niet voor niks een arts, en je kan beter gewoon naar hem luisteren.

Neem pijnstillers tegen pijn

Dit maakt het herstelproces niet sneller, maar het maakt het wel wat dragelijker. Haal de pillendoos erbij en neem bijvoorbeeld paracetamol of ibuprofen in zoals aanbevolen op de verpakking. Vraag eventueel aan de (huis)arts wat verstandig is om in te nemen. Word echter niet te vol van jezelf, dat de pijn voor even weg is, betekent niet dat je geen rust meer hoeft te nemen.

Leid jezelf af

Het is heel frustrerend als je op de bank of in bed moet liggen voor dagen of weken achter elkaar. Je bent wellicht alleen en na een dag of drie heb je alles op Netflix ook wel gezien. Probeer jezelf af te leiden als je in die situatie zit. Nodig vrienden of vriendinnen uit, bestel lekker eten en doe thuis leuke spelletjes. Zo gaat de tijd sneller en kun je je ook nog vermaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *