Ergonomie tijdens het werken in de hoogte

Gezondheid, lifestyle en sport

Ergonomie tijdens het werken in de hoogte

Ergonomisch werken is anno 2023, en in de jaren van thuiswerken tijdens corona, een waar begrip geworden. Speciale zit-sta-bureaus, beeldschermverhogers en muizen dragen bij aan een gezondere werkplek. Van werkgevers wordt zelfs vanuit de Arbowet geëist dat zij werknemers voorzien van een ergonomische werkplek. Hoe zit dat voor degenen die intensief lichamelijk werk uitvoeren? Voor mensen die bijvoorbeeld de hoogte in moeten voor hun werk, of misschien tijdens het klussen?

Valbeveiliging uitgelegd

Of het nu voor particulier of professioneel gebruik is: iedereen kan te maken krijgen met valbeveiliging. De handige doe-het-zelver kan er bijvoorbeeld voor kiezen in eigen tuin te willen snoeien. Op professioneel gebied zijn echter duidelijke richtlijnen: wanneer iemand op een hoogte van meer dan 2,5 meter aan het werk is, dan is valbeveiliging verplicht. Ook als er risico’s zijn om te vallen op minder dan 2,5 meter hoogte! Voor de professional is een valbeveiligingsset noodzakelijk, voor de doe-het-zelver tijdens het klussen onmisbaar. Deze set bestaat uit:

1. Een veiligheidsharnas.

2. Een weerhoudingslijn.

3. In de meeste gevallen: een opbergtas.

De ABC methode

Er is een methode opgesteld om valbeveiliging correct te gebruiken. Dit noemt men in de volksmond de ABC methode. Het oogpunt bij deze methode is om valbeveiliging met het lijf mee te laten werken. Is er genoeg ruimte om te verplaatsen? Sluiten de materialen goed aan, maar snijdt het materiaal niet in de huid? Daarnaast wordt uitgelegd hoe en waar je je valbeveiligingsset aan moet bevestigen, en wat hierin van belang is.

A = Anchorages. Dit vertaalt in het Nederlands naar verankering. Het is een stevig punt waaraan jij je kunt vastmaken, en waarin je voldoende ruimte hebt om te manoeuvreren. Bij veel beveiligingssets wordt een weerhoudingslijn van 1,5 meter verkocht. Deze is lang genoeg om je rond te bewegen, maar niet te lang om in de knoop te raken.

B = Body support. Als we het over Body Support hebben, spreken we over het veiligheidsharnas. Het harnas moet stevig afgesteld zijn. Zo sluit deze goed aan op het lichaam. Hierdoor worden jouw bewegingen volledig benut en hoe je niet te compenseren. Daarnaast wordt evenwicht goed verdeeld en ontstaan er geen pijnpunten op bepaalde plekken.

C = Connectors. Dit zijn aansluitingselementen zoals bijvoorbeeld karabijnhaken. Karabijnhaken verbinden het anker, de lijnen en het harnas met elkaar. Deze aansluitingselementen zijn eenvoudig los- en vast te koppelen, maar vereisen wel een speciale beweging. In veel gevallen is het een kwartslag draai en lichte klik naar beneden. Hierdoor kun je jezelf veilig en snel bevestigen aan ankerpunten, zelfs wanneer je je in de moeilijkste posities bevindt!

Verschillende soorten beveiligingssets

Het niveau van comfort varieert enorm per beveiligingsset. Welke beveiligingsset het beste past, hangt af van de gebruiksintensiteit. Specialist in valbeveiliging RSN Safety biedt drie typen valbeveiliging sets, afgestemd op iedere gebruiker. Zo vergelijk jij op welke set op ergonomisch vlak het beste aansluit. Gebruik je de set enkele keren? Dan is een basic

harnas ergonomisch gezien voldoende. Ga je vaak de hoogte in? Beveiligingssets van verstevigd polyester bieden vaak extra verstel opties, een prettige pasvorm en verstelbare schouderpads. Zo zie je maar: voor elke harde werker is er de perfecte, ergonomische valbeveiliging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *