Waarom gokken mensen?

Gezondheid, lifestyle en sport

Waarom gokken mensen?

Terwijl de meerderheid van mensen kan gokken zonder een probleem te ontwikkelen, zijn er ontzettend veel mensen die worstelen met een gokverslaving. Vanwege de toenemende toegankelijkheid van online gokken, lopen mensen meer risico dan ooit om een gokverslaving te ontwikkelen.

Beter begrijpen

Om het stigma te doorbreken, moeten we snappen waarom mensen beginnen met gokken, en zo een gokverslaving kunnen ontwikkelen. Niemand begint met gokken met de gedachte dat ze een verslaving op zullen bouwen. Mensen uit alle lagen van de bevolking kunnen deze verslaving ontwikkelen, ondanks kun sociaaleconomische status of de kwaliteit van hun persoonlijke relaties.

Er zijn 5 basisaspecten die ervoor zorgen dat mensen in eerste instantie gaan gokken:

1.Sociaal aspect

Gokken is over het algemeen een zeer sociale activiteit. Even met vrienden naar een sportwedstrijd gaan en weddenschappen afsluiten, of een pokeravond met een drankje bij een vriend thuis. Gokken kan een interactieve gebeurtenis zijn. Gokken met geld maakt het spel dan veel competitiever, wat sommige als leuker beschouwen. Er zijn zelfs sportfans die er niet van houden om naar sport te kijken, tenzij ze een weddenschap op de wedstrijd hebben geplaatst.

2.Risico

De onzekere uitkomst van gokken is aantrekkelijk, omdat het in de menselijke natuur zit om risico’s te willen nemen. De mogelijkheid om te winnen is genoeg om mensen terug te laten komen, hoeveel er ook verloren is. Hoe meer geld er wordt ingezet, des te hoger het risico, dat verhoogt de opwinding van het gokken.

3.Verveling/eenzaamheid

Voor velen is gokken gewoon iets om te doen. Naarmate een tolerantie voor gokken opgebouwd wordt, zullen reguliere activiteiten en hobby’s saai worden in vergelijking met gokken, omdat ze niet hetzelfde niveau van dopamine krijgen dat gokken wel geeft. Dit kan uiteindelijk omslaan in een gokverslaving.

4.Ontsnappen aan emoties

Sommige mensen wenden zich tot gokken als een manier om met stress, angst of depressie om te gaan. Het kan worden gezien als een drankje na een lange dag. Hierbij is het belangrijkste om de emoties bij de wortel aan te pakken. Zo voelt men niet de drang om te gokken, en een eventuele gokverslaving op te lopen.

5.Oplossing voor financiële moeilijkheden

Sommige mensen gokken uit wanhoop voor geld, en geloven dat gokken een snelle oplossing voor hun financiële problemen zou kunnen zijn. Uiteindelijk is er geen winnen als het op gokken aankomt; als je verliest zul je blijven terugkomen in een poging om terug te winnen wat je hebt verloren, als je wint zul je blijven terugkomen in een poging om meer te winnen.

Als je hulp zoekt voor jouw gokverslaving, of die van iemand anders, dan kun je terecht bij CACN verslavingszorg. Zij helpen je door middel van goede hulp verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *