Ben je niet meer zo goed te been? Dan heb je dit nodig

Gezondheid, lifestyle en sport

Ben je niet meer zo goed te been? Dan heb je dit nodig

Geen oudere wil het toegeven, maar op een gegeven moment worden we allemaal meer hulpbehoevend. Dit betekent niet alleen dat we misschien hulp nodig hebben om de pot augurken open te maken, ook betekent het in veel gevallen dat we fysiek minder capabel worden. Hierdoor beginnen we langzaam te merken dat we niet meer zo ver kunnen lopen of sneller ons ergens aan vast moeten houden om niet uit balans te raken. Het is dan makkelijk om trots te zijn en te beweren dat we geen hulp nodig hebben, maar in veel gevallen kan een rolstoel of douchekruk wel helpen. Hier hebben we een paar spullen of veranderingen op een rijtje gezet die handig zijn als je lastiger loopt dan voorheen.

Er zijn veel loophulpmiddelen

Een van de meest bekende oplossingen om ervoor te zorgen dat je nog gewoon op straat kunt wanneer je lastiger te been bent, is een loophulpmiddel. Het fijne hieraan is dat er ook veel verschillende opties zijn voor verschillende situaties. Zo kun je een wandelstok nemen als je nog vrij goed te been bent maar toch wat extra hulp nodig hebt. Ook is een looprek mogelijk om makkelijker te voet te kunnen, of een rollator. Wanneer lopen echt niet meer heel goed gaat, is een rolstoel wellicht aangeraden. Er bestaan ook verschillende rolstoelen, zoals een handmatige waarvan je zelf de wielen moet draaien of een elektrische rolstoel.

De verschillende soorten looprekken

Om de keuze voor een hulpmiddel bij het lopen wat makkelijker te maken, zullen we wat dieper ingaan op de verschillende opties. Zo zijn er verschillende soorten looprekken, allemaal met een ietwat andere functie. Een van de opties is een looprek zonder wielen. Dergelijke looprekken worden over het algemeen aangeraden wanneer je erg op het rek moet leunen, aangezien het anders makkelijker is om te vallen. Een nadeel van deze rekken is dat je deze de hele tijd op en neer moet tillen, waardoor een rollend looprek in sommige gevallen misschien beter is. Deze looprekken rollen vanzelf naar voren en zijn daardoor wat makkelijker in het gebruik.

De verschillende soorten rollators

Niet alleen de looprekken kennen verschillende soorten. Ook rollators hebben verschillende soorten gebaseerd op functie. De twee meest gebruikte onderscheidingen zijn doorloophulp en stapsteun. Een doorloophulp heeft een grote stapdiepte. Hierdoor is deze rollator geschikt als u loopt en achter de rollator voortbeweegt zonder er erg op te steunen. Zo kunt u in vrij normale pas erachter lopen. Een andere optie voor een rollator is een stapsteun. Dit type rollator is aangeraden wanneer u minder goed kunt voortbewegen en kleinere stappen neemt bij elke beweging. De stapsteun kan in dit geval een oplossing zijn, omdat u hierop zwaarder kunt steunen en hij vaak een drukrem heeft die werkt wanneer u op de handgrepen drukt.

Andere opties voor bij het lopen

Wanneer de bovenstaande opties u niet erg aanspreken, zijn er nog meer mogelijke loophulpmiddelen die wellicht beter werken. Zo werken krukken en stokken vaak al erg goed voor ouderen die wellicht nog in een eerder stadium zitten van langzame afname van loopvaardigheden. Als u er vroeg bij bent en snel een kruk of stok aanschaft, bevordert dit wellicht nog uw benen en voorkomt het dat u te vroegtijdig andere hulpmiddelen nodig hebt. Ook zijn er wat elektrische mogelijkheden die goed helpen voor sommige mensen, zoals een loopfiets of step. Ook is een elektrische rollator of scootmobiel mogelijk, wat vooral handig is als u langere afstanden moet afleggen en niet meer kunt of mag autorijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *