Het herkennen van een verslaving
Iemand die verslaafd is zit vaak nog in de ontkenningsfase en zegt niet verslaafd te zijn, wanneer de omgeving aan de bel trekt. De omgeving kan vanaf een afstand kijken naar de desbetreffende persoon en zijn daarom ook vaak degene die hulp gaan zoeken. Het is voor een verslaafde daarom ook erg belangrijk dat de omgeving erbij betrokken wordt, na het behandeltraject is de omgeving immers degene die de verslaafde verder kan ondersteunen.
Welke soorten verslavingen zijn er?
Er zijn verschillende soorten verslavingen, het gaat dan om overmatig gebruik van verdovende middelen. Zoals drugs, alcohol, medicatie, maar er zijn ook gok-, game- en seksverslavingen. De meest bekende zijn verslavingen omtrent alcohol en drugs of zelfs een combinatie van beiden. Je bent pas echt verslaafd wanneer je niet meer zonder kunt, het gaat je leven beïnvloeden zo verre dat je niet met functioneert, maar ook niet zonder.
Hoe herken je een verslaving?
Een verslaving verbergen is erg moeilijk, toch slagen verslaafde er vaak in het verborgen te houden voor hun omgeving. Mits je de persoon goed kent, dan zijn er wat punten waar je een verslaving aan kunt herkennen. Iedere verslaafde toont namelijk een soortgelijk gedrag, je herkent het aan de volgende punten:
- Door verdovende middelen te gebruiken om zichzelf op te beuren
- Steeds vaker en steeds meer gaan gebruiken
- Beloftes keer op keer verbreken omdat het niet lukt om te stoppen
- Ontkennen dat er sprake is van een verslaving en stiekem blijven doen
De juiste hulp voor een verslaafde
Een verslaafde die wil stoppen moet worden aangemoedigd door de omgeving, maar tevens ook door de juiste specialisten worden begeleid. In een kliniek wordt er verslavingszorg geboden, hier werken hulpverleners die gespecialiseerd zijn in de problematiek die bij een verslaving komt kijken. In de kliniek kunnen de verslaafden de zorg krijgen die zij nodig hebben om af te kicken.