Wat is ergotherapie?

Gezondheid, lifestyle en sport

Wat is ergotherapie?

fysio

Ergotherapie is voor veel mensen onbekend terrein totdat ze er mee in aanraking komen. Veel zaken in het dagelijks leven beschouwen we als vanzelfsprekend en we denken dan ook lang niet altijd na bij elke onschuldige praktische handeling die we verrichten. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd en er zijn alleen al in Nederland duizenden mensen die hinder of last ondervinden en moeite hebben met het uitvoeren van praktische dagelijkse activiteiten. Dit kan door aangeboren ongemakken zijn of na een ongeval of bepaalde ziektes die ten grondslag liggen aan het niet meer kunnen uitvoeren van bepaalde handelingen of hier moeite mee hebben. Ergotherapie wordt in deze situaties ingezet om dit soort zaken opnieuw aan te leren of specifieke motorische vaardigheden bij te brengen die het dagelijks leven vergemakkelijken.

Tip: Ergotherapie Amersfoort. Locatie: Stevinstraat, Meridiaan, Databankweg

Waaruit bestaat een ergotherapie behandeling?

In de meeste gevallen worden patiënten vanaf de huisarts of door het ziekenhuis doorverwezen naar een ergotherapeut. De behandeling van een ergotherapeut bestaat uit een aantal componenten. Op de eerste plaats staat uiteraard de identificatie van de problemen. Op basis hiervan wordt een behandelplan opgesteld dat zich richt op de meest betekenisvolle dagelijkse activiteiten die niet goed uitgevoerd kunnen worden. Hierbij wordt er samen met de ergotherapeut in de sessies vooral veel geoefend en ook naar alternatieven gezocht om speciale handelingen op een andere manier uit te voeren en ook om gebruik te maken van specifieke hulpmiddelen. De ergotherapeut heeft ook een adviserende rol en niet alleen naar de behandelde patiënt, maar ook aan de familie en omgeving van de patiënt met betrekking tot de omgang van de beperkingen die mogelijk aanwezig zijn.

Uitgelicht: Fysiotherapie Helmond – Diverse therapie specialisaties. Kom direct langs!

Ergotherapeuten hebben een doelgroep van jong tot oud

De meeste ergotherapeuten zijn vaak flexibel in hun werkplek. Het komt regelmatig voor dat de ergotherapeut bij de patiënt aan huis komt, omdat dit de beste plek is om dagelijkse handelingen te oefenen, simuleren en na te bootsen. Het doel van de ergotherapeut, is om de patiënt zo zelfstandig mogelijk te maken. In veel gevallen wordt er veel gewerkt met oudere mensen, maar het is ook niet ongebruikelijk dat ergotherapeuten worden ingezet om behandelplannen op te stellen en uit te voeren met kinderen en jongvolwassenen. Er zijn tal van redenen die aanleiding kunnen geven tot het nodig hebben van ergotherapie, zoals bijvoorbeeld ouderdomsziektes, maar ook revalidatie na een ongeval of een beroerte of de begeleiding bij dagelijkse handelingen die het gevolg zijn van een aangeboren afwijking of een vertraagde ontwikkeling op motorisch of psychologisch gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *