De staat en gezondheid van je haar

Gezondheid, lifestyle en sport

De staat en gezondheid van je haar

gezondheid haar

Haar kan beschadigd raken door verschillende oorzaken. Er zijn oorzaken waar je zelf “schuldig” aan bent, zoals bv. het te hard aan haar trekken. Dan raken de haarwortels beschadigd of breekt het haar. Ook bepaalde vormen van styling kunnen je je haar beschadigen. Bij het te veel borstelen van het haar raakt de buitenste laag beschadigd. Ook föhnen en stijlen met een stijltang beschadigen het haar door de hitte, en zorgt ervoor dat het haar breekt. Dit is ook zo als haar te veel blootgesteld wordt aan de zon. Dan wordt het droog en broos. Als je veel zwemt dan kan chloor/ zout je haar beschadigen.

Maar er zijn ook redenen waardoor je haar beschadigd waar je zelf niets of weinig aan kunt doen. Als je bepaalde medicijnen slikt dan kan dat zorgen voor haaruitval. Dat zal alleen stoppen als je met die medicijnen stopt, maar die medicijnen slik je natuurlijk niet voor niks! Er zijn ook ziektes die zorgen voor haaruitval. Bij diëten kan dat in de extreemste gevallen invloed hebben op je haar omdat je bepaalde voedingstoffen en vitamines mist die zorgen voor de gezondheid van je haar.

Hoe kun je je haar beschermen?

In de gevallen dat je zelf de oorzaak bent van de beschadiging van je haar dan is het makkelijk. Stop daarmee! Trek niet te hard aan je haar en laat je haar aan de lucht drogen. Je kunt best wel eens te föhn of de stijltang pakken, maar doe dat niet te vaak. Als je gaat zonnen zet dan een hoed op of gebruik een andere vorm van bescherming.

In de gevallen dat je zelf weinig toedraagt aan de beschadiging van je haar dan is het wat moeilijker. Als je een dieet volgt zou je kunnen kijken welke voedingstoffen je mist of weinig eet, en aan welke vitamines en mineralen je behoefte hebt. Die kun je dan los bij slikken. In het geval van ziekte en het slikken van medicijnen kun je er weinig aan doen dat je haar beschadigd raakt. Je kunt de arts raadplegen. Misschien dat hij tips en oplossingen heeft.

Verder geldt voor iedereen dat er haarverzorgingsproducten genoeg zijn die bijdragen aan het beschermen van je haar. Zoals producten die een UV filter bevatten of bepaalde oliën. Ook zijn er producten die siliconen bevatten en die zijn waterafstotend. Zo bescherm je je haar tegen chloor en zout water.

Hoe weet je in hoeverre je haar beschadigd is?

Als je last hebt van haar wat breekt en uitvalt dan weet je dat je haar niet gezond is. Ook moet gezond haar er glanzend uitzien, dus als je haar dof is dan weet je dat er iets niet klopt.

En als je echt wilt weten in welke staat is dan kun je gebruik maken van de afm-ir methode. Deze methode kan tot op 0,0001 mm bekijken in hoeverre je haar beschadigd of gezond is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *