Wat zijn de schadelijke gevolgen van fijnstof?

Gezondheid, lifestyle en sport

Wat zijn de schadelijke gevolgen van fijnstof?

Luchtvervuiling

Iedereen heeft behoefte aan frisse en gezonde lucht op het werk, in huis en onderweg. Helaas is dit echter lang niet altijd het geval. Doordat er in ons kleine land veel fijnstof in de lucht zit, is de luchtkwaliteit verbeteren met luchtreiniger voor fijnstof bijna altijd noodzaak. Fijnstof is namelijk ongezond en een te hoge concentratie fijnstof in de lucht vormt daardoor een risico voor de volksgezondheid. Maar wat zijn precies de schadelijke gevolgen van fijnstof?

Bronnen van fijnstof

Vervuilende fabrieken en oude auto’s: het zijn vaak de eerste gedachtes die in ons opkomen als het om fijnstof gaat. Dit zijn echter lang niet de enige bronnen van fijnstof. Ook je eigen houtkachel, je scooter en je klusapparatuur in huis stoten fijnstof uit. Daarnaast zijn de bio-industrie en allerhande normale fabrieksprocessen belangrijke veroorzakers van vervuilende stoffen. Juist doordat Nederland zo volgebouwd is kan de hoeveelheid fijnstof in de lucht dus flink oplopen.

Niet goed voor je longen

Je zult het waarschijnlijk niet direct aan je gezondheid merken wanneer je in een ruimte met hoge concentraties fijnstof bent. Je hebt het vaak helemaal niet door dat je vervuilde lucht inademt, terwijl je longen er wel degelijk onder te lijden hebben. Het regelmatig inademen van fijnstof zorgt voor een verminderde longfunctie. Dit kan uiteindelijk tot chronische aandoeningen leiden, zoals astma, COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) en zelfs longkanker.

Andere ziektes gerelateerd aan fijnstof

Het inademen van fijnstof, zelfs in niet al te hoge concentraties, kan dus tot allerlei long gerelateerde ziektes leiden. Fijnstof kan zorgen voor ontstekingsreacties in de longen, waardoor de zuurstofopname bemoeilijkt wordt. Daarnaast kan het inademen van te veel fijnstof ook leiden tot andere aandoeningen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan hart- en vaatziektes, zoals beroertes, trombose of een hartinfarct. Helaas wordt ongezonde lucht inademen ook steeds vaker gelinkt aan het krijgen van kanker.

Fijnstof: de risicogroepen

Te veel fijnstof inademen is in principe voor iedereen schadelijk. Fijnstof pleegt altijd een aanslag op je longen. Er zijn echter bepaalde kwetsbare doelgroepen, voor wie fijnstof nog schadelijker kan zijn. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die al een hart- of vaatziekte hebben of reeds lijden aan een longaandoening. Daarnaast lopen ook ouderen en kinderen eerder schade op door fijnstof. Bovendien moeten zwangere vrouwen ook extra voorzichtig zijn,

omdat luchtvervuiling een nadelig effect op het geboortegewicht van de baby kan hebben. Niet gek, want wonen in vervuilde lucht heeft hetzelfde effect als het roken van zes sigaretten per dag. Probeer daarom maatregelen te nemen binnenshuis en op kantoor en probeer buiten zo min mogelijk vervuilde stoffen in te ademen. Dit doe je door bijvoorbeeld niet langs een drukke weg te wandelen of hardlopen, maar in een natuurgebied.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *