Wat zijn multifocale lenzen?

Gezondheid, lifestyle en sport

Wat zijn multifocale lenzen?

Draag je al een tijdje een bril en ben je van plan om naar lenzen over te stappen? Of wil je liever gewoon gelijk al met lenzen beginnen? Lenzen hebben vele voordelen in vergelijking met een bril. Naast het feit dat je goed kan zien en nog hetzelfde eruit ziet, kunnen je lenzen er ook voor zorgen dat je ogen minder hard en snel achteruit gaan. In dit blog vertellen we je alles over contactlenzen, in specifiek de soort multifocale lenzen.

Wat je moet weten over multifocale lenzen

Wanneer je merkt dat je wazig ziet of dat op bepaalde afstanden zaken van dichtbij of veraf niet helder kan zien, dan is het verstandig om lenzen aan te schaffen. Voor mensen die moeite hebben het zien van zowel dichtbij als veraf zijn multifocale lenzen ideaal. Multifocale lenzen, ook wel varifocale lenzen genoemd, ondersteunen jou bij jouw zichtvermogen (zowel dichtbij als veraf). Dit wordt gedaan aan de hand van het integreren van verschillende sterktes in een lens. Jouw hersenen kiezen dan automatisch de sterkte die jouw ogen nodig hebben om dichtbij en veraf te kunnen zien.

De werking van multifocale lenzen

Multifocale lenzen ondersteunen je bij het beter zien, zowel op veraf als dichtbij. Vaak merken mensen wanneer ze ouder worden (tussen de 40 en 45 jaar) dat het lastiger wordt om goed te zien. Ze merken bijvoorbeeld op dat het beeld niet meer goed scherp is of hebben moeite om zaken van dichtbij te zien. Dit is vaak wanneer ze al een lange tijd lenzen of een bril dragen om te corrigeren voor het feit dat ze veraf slecht zien. Dit wordt ouderdomsverziendheid of presbyopie genoemd. Het kan ook gewoon zijn dat er opeens wordt geconstateerd dat je moeite hebt met dichtbij zien.

Multifocale lenzen kunnen helpen bij dit probleem. Naast multifocale brillenglazen zijn er ook multifocale contactlenzen. Beide werken hetzelfde op basis niveau, maar er zit wel degelijk een verschil tussen de twee. Bij een bril zie je namelijk de randen van je bril wanneer je naar links of rechts kijkt. Dit is niet het geval bij multifocale contactlenzen, wat voor sommige mensen prettiger kan zijn.

Multifocale contactlenzen kun je verkrijgen in harde en zachte lensvorm. Dankzij multifocale lenzen kun je zowel veraf als dichtbij veel beter zien en het leesgedeelte is ook in de contactlenzen verwerkt. Een leesbril is dus niet nodig als je multifocale lenzen draagt.

De voor- en nadelen van multifocale lenzen

Multifocale lenzen hebben voor- en nadelen. De voordelen zijn dat je zowel veraf als dichtbij

beter kan zien, er zit een leesgedeelte verwerkt, het is beschikbaar in harde en zachte lensvorm en je went redelijk snel aan ze. Bovendien is multifocale lenzen/lenzen bestellen super gemakkelijk! De nadelen zijn wel dat je ogen geïrriteerd kunnen raken en dat je duizelig kan zijn in het begin. Bovendien zul je in het begin moeite hebben met het indoen van de lenzen.

Ben je toch wel overtuigd! Bestel lenzen online voor jouw gemak of maak een afspraak bij de dichtstbijzijnde optometrist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *